17.6.23

2/6/23 : Δελτίο τύπου : "D-space Κοινωνία & σχολείο Σελήνη,΄Αρης, Αφροδίτη, αστρικά σμήνη" παρατήρηση με τηλεσκόπια και κιάλια, 9ο Δ.Σ. Αλεξανδρούπολη

Εκδήλωση : "D-space : Κοινωνία & Σχολείο : Σελήνη, Αφροδίτη, Άρης & αστρικά σμήνη"

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, 9ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης
Διοργάνωση  : Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ  Έβρου

Δημήτριος Πρασόπουλος, Φυσικός, 
για λογαριασμό του  Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων
της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου 20.00 – 22.30 πραγματοποιήθηκαν στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης   οι εξής δραστηριότητες : 
α)  παρουσίαση : «D-space : Κοινωνία & Σχολείο , δράσεις 2022-2023 του 9ου Δημοτικού Σχολείο Αλεξανδρούπολης» από τους εκπαιδευτικούς Δαστερίδη Κωνσταντίνο ΠΕ11 και Λιόγα Αναστάσιο ΠΕ70
β) παρουσίαση/ομιλία : «D-space : Κοινωνία & Σχολείο : Σελήνη, Αφροδίτη, Άρης & αστρικά σμήνη" από τον εκπαιδευτικό Πρασόπουλο Δημήτριο 
γ) αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια, με την συνεργασία του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης με την βοήθεια του προέδρου Αμανατίδη Ανδρέα

Στην ομιλία παραβρέθηκαν περίπου 100 μαθητές γονείς και εκπαιδευτικοί, και στην παρατήρηση με τηλεσκόπια, συμμετείχαν περίπου 300 μαθητές (από 5 χρονών και πάνω….), γονείς και εκπαιδευτικοί του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης. 

Παρουσίαση/ ομιλία : 
Στην παρουσίαση αναφερθήκαμε σε : 
Για το πρόγραμμα D-space και τις δυνατότητες που παρέχονται μέσα από αυτό
διπλά αστέρια (Alcor/Mizar, Κάστορα/ Πολυδεύκη), Πολικό αστέρα, 
Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (διέλευση στις 21.30 περίπου), 
Άρη (και αστρικό σμήνος Μ44) και Αφροδίτη
δυνατότητα χρήσης κιαλιών για παρατήρηση αντικειμένων ουράνιου θόλου
Σελήνη 

Παρατήρηση με τηλεσκόπια : 
Χρησιμοποιήθηκαν 2 τηλεσκόπια (4”  ισημερινή στήριξη και 8” Dobsonian). Ο καιρός δεν μας έκανε την χάρη να μας δώσει ένα καλό αποτέλεσμα.
Η Αφροδίτη ήταν ορατή σε φάση 50% περίπου, θα μπορούσαμε να πούμε ήταν ικανοποιητική η παρατήρηση αν και μέσα σε αραιή νέφωση (δυστυχώς οι αστέρες  των Διδύμων Κάστορας και Πολυδεύκης δεν ήταν ορατοί).
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός επίσης δεν ήταν ορατός  κατά την διάρκεια της διέλευσής του περίπου στις 21.25 το ίδιο και ο πλανήτης Άρης ο οποίος βρισκόταν μέσα στο αστρικό σμήνος Μ44 (λεγόμενη «Φάτνη» ανοικτό σμήνος περίπου 1000 αστέρων) διότι στην περιοχή είχε μεγάλη συννεφιά.
Η  Σελήνη στον ανατολικό ουρανό αν και ανέτειλε μέσα στα σύννεφα μετά από περίπου 1ώρα καταφέραμε να την δούμε μέσα σε νέφωση. Τελικά κατά τις 22.00 ο καιρός βελτιώθηκε (όχι τελείως) και καταφέρναμε να διακρίνουμε ικανοποιητικά κάποιους κρατήρες και να συζητάμε με τους παρατηρητές του ουρανού που έμειναν ως εκείνη την ώρα μερικές λεπτομέρειες που  μπορούσαν να διακρίνουν. 
Τα μικρά παιδάκια ήταν ιδιαίτερα ανυπόμονα ….. αλλά καταφέραμε με την βοήθεια των εκπαιδευτικών να  διατηρήσουμε ένα «επίπεδο ευταξίας και υπομονής».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Έβρου σε συνεργασία με το πρόγραμμα D_space υλοποιείται από το  Ινστιτούτο Αστροφυσικής,  Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Βασίλειο Χαρμανδάρη,  Διευθυντή Αστεροσκοπείου Σκίνακα (Ηράκλειο)  και Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνα σε συνεργασία με 6 σχολικές μονάδες (σχολικοί κόμβοι). 

Όλα τα παραπάνω συνοδεύονταν με πολλές φωτογραφίες είτε ερασιτεχνών αστρονόμων ή από διαστημικά τηλεσκόπια. Αρκετά στοχευμένες οι ερωτήσεις των μαθητών έδειξαν ότι παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις.

Τελική αποτίμηση της εκδήλωσης
Τεράστιο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και η υπομονή των μεγαλυτέρων που άφηναν τους μικρότερους να προηγηθούν. Απολαυστικότερη ήταν η παρατήρηση όσων είχαν την υπομονή να μείνουν προς το τέλος διότι υπήρξε σημαντική βελτίωση των καιρικών συνθηκών σε σχέση με την έναρξη της παρατήρησης με τα τηλεσκόπια.

Ευελπιστούμε να σπείραμε τον σπόρο της «εργαστηριακής και ερευνητικής ανησυχίας» σχετικά με την αστρονομία (και όχι μόνο διότι οι παρουσιάσεις ήταν διαθεματικές) και οι εκπαιδευτικοί και μαθητές να αποτελέσουν οδηγοί για την τοπική μαθητική κοινότητα και το ευρύ κοινό της περιοχής. 
Ευχόμαστε την επόμενη χρονιά να δώσουμε πάλι την δυνατότητα σε παραπλήσιες δράσεις στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης που συνεχώς πραγματοποιεί δραστηριότητες για μαθητές γονείς και την τοπική κοινωνία. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων  για την δύναμη και το κουράγιο που έχουν !!!!
 
Σύντομη περιγραφή του προγράμματος D-space : Κύριος στόχος του έργου είναι να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα που δίνει η έμφυτη συμπάθεια που τρέφει ο κάθε άνθρωπος μας για το αντικείμενο της Αστρονομίας και από τη γοητεία της απευθείας χρήσης ενός επιστημονικού οργάνου, ειδικότερα ενός υψηλής ποιότητας τηλεσκοπίου, για να διδαχθούν οι μαθητές επιστημονικές έννοιες και ιδέες με τη βοήθεια μιας διαθεματικής προσέγγισης μέσα από τα πεδία των μαθηματικών, της στατιστικής, της χημείας, της φυσικής, της αστρονομίας, της αστροφυσικής, της κοσμολογίας και άλλων επιστημών.   https://d-space.gr/
 
Κύριος οργανωτής του προγράμματος είναι το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.), Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στο Ηράκλειο Κρήτης συνεργαζόμενο με 6 σχολικές μονάδες κόμβους στην Ελλάδα (Ελληνογερμανική Αγωγή (Αθήνα) , Εκπαιδευτήριο “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” (Ηράκλειο), Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, 1ο Γυμνάσιο Θέρμης, 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων)
 
Επιστημονικός υπεύθυνος : καθηγητής Βασίλειος Χαρμανδάρης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής  (Ι.Τ.Ε.) , Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, Ηράκλειο Κρήτης.
 
Επιστημονικός συνεργάτης : Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος, αστροφυσικός, υπεύθυνος Διάχυσης Αστρονομίας,  Ινστιτούτο Αστροφυσικής (Ι.Τ.Ε.)