8.5.23

25/4/23 : D-space : 'Ηλιος - ηλιακές κηλίδες προεξοχές" παρατήρηση με τηλεσκόπια, Γυμνάσιο Σαπών

 


"Ήλιος – ηλιακές κηλίδες & προεξοχές"

 ΤΡΙΤΗ 25 Απριλίου 2023, Σάπες

Διοργάνωση  : Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών

                                                                                                     Δημήτριος Πρασόπουλος, Φυσικός,

για λογαριασμό του προγράμματος D-space

 Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 από τις 08.30  - 14.00 πραγματοποιήθηκαν οι εξής δραστηριότητες στο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών –Ροδόπης στα πλαίσια του προγράμματος :   “D-space” του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.),  Αστεροσκοπείο Σκίνακα, Ηράκλειο Κρήτης (Ο ισότοπος του προγράμματος : https://d-space.gr/)

Ø  Κατασκευή 2 ηλιακών φίλτρων με την μέθοδο του «καπέλου». Για τις σχολικές μονάδες Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών και 9ο ΔΣ Κομοτηνής.

Οι κατασκευές θα χρησιμοποιηθούν από τις σχολικές μονάδες στις επόμενες αναζητήσεις τους

Ø  Παρουσιάσεις με θέμα : «Ήλιος – ηλιακές κηλίδες & προεξοχές» σε 2 διδακτικές ώρες (περίπου 5-6 τμήματα σε κάθε διδακτική ώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Σαπών. Ομιλητής ο καθηγητής φυσικής Πρασόπουλος Δημήτριος

Ø  Παρατήρηση με ηλιακά τηλεσκόπια στην αυλή για περίπου 3 διδακτικές ώρες :

o   Το ένα με ηλιακό φίλτρο Baader που είχε κατασκευαστεί το πρωί στο τηλεσκόπιο SkyWatcher SKYMAX-102 (AZ-GTi) που έχει αποκτήσει (μέσω δωρεάς) η σχολική μονάδα μέσω του προγράμματος D-space

o   Το δεύτερο PST-Coronado (ευγενική διάθεση από το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης) σε ισημερινή στήριξη με φίλτρο Ha

 

Συνολικά συμμετείχαν περίπου 220 μαθητές από το Γυμνάσιο Σαπών και το ΓΕΛ Σαπών και περίπου 15 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων.

Για την πραγματοποίηση συνεργάστηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Σαπών ιδιαίτερα οι κα Δεληγιάννη Μαρία, κα Κουταλάκη Μαρία, κος Βασιλειάδης Χρήστος  καθώς και ο κος Κοπασάκης Αντώνης Φυσικός από το ΓΕΛ Σαπών.

Οι μαθητές χάρηκαν ιδιαίτερα που ξαναείδαν έναν από τους παλαιότερους καθηγητές τους (ο  κος Πρασόπουλος Δημήτριος, φυσικός, ήταν παλαιότερα για 2 σχολικές χρονιές στο Γυμνάσιο Σαπών). Αν και ο καιρός δεν ήταν ιδανικός (υπήρχαν κάποια σύννεφα που δυσκόλεψαν την διαδικασία) οι περισσότεροι μαθητές κατάφεραν να διακρίνουν αρκετές κηλίδες και ομάδες κηλίδων, αλλά δύσκολα διέκριναν κάποιες προεξοχές λόγω αραιής νεφοκάλυψης που υπήρχε.

Οι περισσότεροι από τους μαθητές έβλεπαν για 1η φορά μέσα από τηλεσκόπιο τον ηλιακό δίσκο, ακολούθησαν τις οδηγίες για ασφαλή ηλιακή παρατήρηση (όπως τους τονίσθηκε και στις παρουσιάσεις που προηγήθηκαν)